Kapat
c programlama

C Programlama Dili Nedir? Nasıl Öğrenilir? Temel Kavramlar

Furkan Ö.
05-01-2022
4 Dakika

C Programlama Dili son derece popüler, basit ve esnek olan genel amaçlı bir programlama dilidir. Çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılan makineden bağımsız, yapılandırılmış bir dil olan C dilinin kullanımı oldukça fazladır.

C Programlama Dili

C programlama dilini bilen bir insan, diğer kodlama dillerini de kolayca kavrayabilir. 1972 yılında UNİX işletim sistemini yaratmak için geliştirilmiştir.

C Programlama Dili Ne İşe Yarar?

Orta seviye bir dil olarak kabul edilen C ile driver ve işletim sistemi dahil olmak üzere birçok program yazabilirsiniz. Genel olarak karmaşık programlar yazmak için geliştirilen C dili birçok farklı yerde kullanılabilir.

C Yazılım Dili

C Dili İlk Olarak Nerede Kullanılmıştır?

1972 yılında Bell Laboratuvarı’nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmeye başlanan C dilinin ilk amaçlarından birisi UNİX işletim sistemini geliştirmektir. C UNIX işletim sistemiyle güçlü bir şekilde ilişkili olan güçlü bir programlama dilidir.

Başlangıçta sadece UNİX ile sınırlı olan bu programlama dili dünyada yayılmaya başladıkça ticari bir hal almaya başladı. Sonrasında C++ ve Java gibi dillere ilham olmuştur.

C Programlama Dili Ne Kadar Zamanda Öğrenilir?

Niyetiniz gerçekten öğrenmekse ve kendinizi verirseniz C dilini bir aydan kısa sürede öğrenebilirsiniz. C dilinde kendinizi geliştirmek istiyorsanız istiyorsanız;

  1. Doğru ve güvenilir bir kaynaktan çalışmalara başlayın.
  2. Belirli bir düzende ilerlemeye çalışın.
  3. Öğrendiklerinizi sürekli pratiğe dökün. Unutmayın pratik yapmak öğrendiklerinizi pekiştirmek için oldukça önemlidir.
  4. Algoritma öğrenmeyi ertelemeyin. Sürekli yeni algoritmalar araştırın.
  5. Tek kaynağa bağımlı kalmayın. Aynı konuyu birkaç farklı kaynaktan ilerletmeye çalışın.
  6. Çalıştığınız konuya tam anlamıyla hakim olmadan bir sonraki konuya geçmeyin.

Programlama Dilleri

C Programlama Dilleri Nerelerde Kullanılır?

  1. Sistem uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
  2. Masaüstü uygulamaları geliştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
  3. Adobe tarafından yapılan uygulamaların çoğu 'C' programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir.
  4. Tarayıcıları ve uzantılarını geliştirmek için kullanılır.
  5. Veri tabanlarını geliştirmek için kullanılır. MySQL, 'C' kullanılarak oluşturulan en popüler veri tabanı yazılımıdır.
  6. Bir işletim sistemi geliştirmede kullanılır. Apple'ın OS X, Microsoft'un Windows ve Symbian gibi işletim sistemleri 'C' dili kullanılarak geliştirilmiştir. Masaüstü ve cep telefonunun işletim sistemini geliştirmek için kullanılır.
  7. Derleyici üretimi için kullanılır.

C Programlama Dillerinde Kullanılan 5 Kavram

C dilinde kullanılan temel kavramları bilmek kodlamaya yeni başlayanlar için oldukça önemli bir durum arz etmektedir. C dilinde kullanılan bu kavramlar sürekli kullanılacaktır.

1. İşlemler

C'de sayı dizinlerinde aritmetik işlemler uygulanabilir. Karakter dizileri üzerinde de yapılabilen bu işlemler belli kütüphanelere ve veri türlerine sahiptir.

2. Döngüler

C dilinde en çok kullanılan üç döngü bulunmaktadır. Bunlar for, while ve do-while olarak adlandırılır. Yapılan işlemin tekrarlanmasına yarayan bu döngüler kodlamada hayati önem taşımaktadır.

3. Veri Yapıları

C programlama dilinde 5 temel veri türü bulunmaktadır. Bunlar char, int, float, double ve voit olarak adlandırılır. Programlamacılar için oldukça önemli olan veri türleri, oldukça fazla kullanıma sahiptir.

Programlama Dilleri

4. Değişken

Bir program yazarken ya da programı çalıştırmaya başlamadan önce kullanılacak olan değerleri bir değişkene atamak programlamacıya oldukça kolaylık sağlar.

5. Fonksiyon

Bir veya birden fazla işlem satırının kod bloğu haline getirilmesiyle kullanılır. Fonksiyonlar kütüphane ve birbiriyle sürekli iletişim halindedirler.

Yazılım

Hemen C Programlama Dilini Öğrenin

C dilini öğrenmek için doğru yerdesiniz. Hemen Öğretmen Tercihim'i ziyaret edin. Alanında uzman yüzlerce C eğitmenlerinden dilediğinizi seçin. C programlama dillerinden özel ders alarak kendini geliştirmeye başlayın.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Yazılım Mühendisliği Eğitmenleri

Gökhan ÇANCILAR
Gökhan ÇANCILAR Yazılım Mühendisliği KOCAELİ / DERİNCE
Ders Ücreti:
250₺ - 300₺
Loading...