Kapat
10 sınıf biyoloji konuları

10.Sınıf Biyoloji Konuları ve Müfredatı 2021-2022

Furkan Ö.
16-02-2022
4 Dakika

2021-2022 Biyoloji müfredatına göre hazırlanan bu yazımızda sizlere Biyoloji konularından bahsettik. Ayrıca nasıl çalışmanız gerektiği hakkında öneri sunduk.

Biyoloji dersi ağırlıklı olarak yorumlamaya, ilişkileri analiz etmeye dayalı bir derstir. Yaşamı kavramanızı sağlamaya yönelik bu derste ezber yapmanız gereken noktalar da olacaktır. AYT sınavında biyolojiden 13 soru, TYT’ de ise 6 soru çıkmaktadır. Bu yüzden sıkı çalışmanızı tavsiye ederiz.

10.sınıf biyoloji konuları toplamda 3 üniteden oluşmaktadır.

10.Sınıf Biyoloji Konuları 1.Dönem

1.Ünite: Hücre Bölünmeleri

  • Mitoz ve Eşeysiz Üreme

  • Mayoz ve Eşeyli Üreme

2.Ünite: Kalıtımın Genel İlkeleri

  • Kalıtım

  • Biyolojik Çeşitlilik

10.Sınıf Biyoloji Konuları 2.Dönem

3.Ünite: Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları

  • Ekosistem Ekolojisi

  • Güncel Çevre Sorunları ve İnsan

  • Doğal Kaynaklar ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması

   Siz de hemen özel ders almak ister misiniz?     

10.Sınıf Biyoloji Konularına Nasıl Çalışılmalı?

Biyoloji, canlıları inceleyen, yaşam döngüsünü anlamlandırmanızı sağlayan bir derstir. Bu döngüyü anlamlandırabilmek için ilişkileri analiz etmeniz gerekir. Sanıldığının aksine ezbere dayalı ve çabuk unutulan bir ders değildir. Bilgileri doğru anlamlandırdığınızda ezber aşaması sadece isimleri aklınızda tutmak içindir. Bu anlamlandırmayı yapabilmeniz için aşağıda bir not tutma tekniği paylaştık. Ezber ise şöyle, bilgileri doğru şemalarla beyninize işlediğinizde aralıklı tekrar yaparak aralarındaki ilişkileri kuvvetlendirirsiniz.

Cornell Not Tutma Tekniği ile Düzenli Not Tutma

Dersleri bildiğiniz üzere derste dinleyerek öğrenmek en iyi yol. Fakat dinleme yaparken her öğrencinin mutlaka bilmesi gereken bir metot var: Cornell Metodu.

Cornell metodu, Amerika’ da Cornell Üniversitesi profesörlerinden Walter Pauk tarafından bulundu. 1940’ lı yıllarda geliştirilen bu yöntem maalesef günümüzde hala yaygın değil. Bilgileri düzenli bir şekilde beyne kaydetmeyi amaçlayan bu metot, ayrıca yeni fikirler üretmeye de olanak sağlıyor.

Bilindiği üzere bir konuşmacının ağzından çıkan her cümleyi yazabilmemiz mümkün değil. Bunu yapmaya çalışırken konuşmacının bir sonraki sözünü kaçırırız. Çoğu öğrenci ders esnasında not tutamamaktan yakınır. Herhangi bir sayfayı açıp düz bir şekilde söylenenleri yazmaya çalıştığımız için not tutma becerimizin zayıf olduğunu düşünürüz. Oysa durum öyle değil. Bu yöntemde herkes etkili bir şekilde not tutabilir.

Cornell metodu 3 ana bölümden oluşur. İsterseniz kendinize göre özelleştirebilir, yeni bölümler ekleyebilirsiniz. Öncelikle sayfayı iki sütuna bölün. İlk sütun anahtar kelimeler, ikinci sütun ise notlar bölümü. Buraya anlatılan konuyla ilgili cümleleri değil de onu hatırlatacak anahtar kelimeleri yazarsınız. Yanına da kısaltmalarla ufak notlar düşersiniz. Böylece konunun ana hatlarını çıkartmış olursunuz. En altta ise özet kısmı var. Buraya dinlediğiniz konudan yaptığınız çıkarımları kendi cümlelerinizle yazabilirsiniz.

Anahtar kelimeler ve özet kısmı bu yöntemi etkili kılıyor. Öğrendiğimiz bir şeyi kendi cümlelerimizle ifade etmek, anlamlandırmayı kolaylaştırmaktadır.

Cornell Not Tutma Tekniğinin Avantajları

  • En büyük avantajı zamandan ve çabadan tasarruf sağlamasıdır.

  • Basit ve çok etkilidir.

  • Anlamlandırmayı sistematik olarak yapmaya olanak tanır. Ezberin önüne geçer.

  • Konuyu ana hatlarıyla görmeyi sağlar.

Aralıklı Tekrar Yöntemi

Cornell metoduyla derslerde notlarınızı tuttunuz, başka konulara geçtiniz. Fakat çalıştığınız bu konuları burada bırakırsanız beyne işlenmiş olsa bile fazla uzun süreli olmayacaktır. Yeni konular öğrenirken aynı zamanda ara ara eski konulara dönüp bakmakta fayda vardır.

Düşünsenize Cornell yöntemiyle tuttuğunuz birçok not sayfası var elinizde. Anlaşılması kolay ve sistematik. Tekrar yapmak bu şekilde zor değil eğlenceli olmalı. Önünüzde kendi cümlelerinizle yazdığınız küçük özetler var. Bu notlara göz atarken aklınızda yeni fikirler de belirebilir. Bilgileri büyük resmi görerek tekrar etmeniz, örneğin iklim problemlerinin çözümüyle ilgili bir fikir uyandırabilir.

Bütün derslerinizde, ders dışı etkinliklerde örneğin konferanslarda.. bu etkili teknikleri kullanmanız bütün yaşamınızda kolaylık sağlayacaktır.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Biyoloji Eğitmenleri

Biyokoç
Biyokoç Biyoloji ANKARA / ÇANKAYA
Ders Ücreti:
200₺ - 250₺
Yarenthnn
Yarenthnn Biyoloji İSTANBUL / ÜSKÜDAR
Ders Ücreti:
200₺
İlk ders ücretsiz!
Meltemhoca
Meltemhoca Biyoloji İSTANBUL / ATAŞEHİR
Ders Ücreti:
60₺ - 100₺
İlk ders ücretsiz!
Rümeysa
Rümeysa Biyoloji ANKARA / KEÇİÖREN
Ders Ücreti:
70₺ - 70₺
Pelin Aygün
Pelin Aygün Biyoloji ANKARA / ÇANKAYA
Ders Ücreti:
200₺ - 250₺
İlk ders ücretsiz!
mehmet baş
mehmet baş Biyoloji ZONGULDAK / ÇAYCUMA
Ders Ücreti:
60₺ - 100₺
İlk ders ücretsiz!
Elif Üner
Elif Üner Biyoloji ELAZIĞ / MERKEZ
Ders Ücreti:
200₺
ÖznurÖzden
ÖznurÖzden Biyoloji AYDIN / DİDİM
Ders Ücreti:
50₺ - 150₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...