Kapat
Özel Öğretim Sektörü İçin CV Düzenlemeden Önce Yazımızı Okuyun

Özel Öğretim Sektörü İçin CV Düzenlemeden Önce Yazımızı Okuyun

Furkan Ö.
26-07-2022
5 Dakika

Özel eğitim ve öğretim sektörü içerisinde normal eğitim olanaklarına ek olarak, daha geniş bir yelpazede öğretim verilmektedir. Özel eğitim kurum ve kuruluşlarında hizmet veren personellerin, kurumun kalite seviyesini üst düzeye çıkarabilecek idealist bir yapıda olması istenmektedir.

Özel eğitim sektörü kendi içerisinde belirli dallara ayrılmaktadır. Müfredata ek olarak verilen yabancı dil ve yetenek dersleri ile birlikte öğrencilerin donanımlı bir şekilde yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca sağlık sorunları sebebiyle akli yetersizliği olan öğrencilere eğitim verilmekle beraber, üstün zekalı öğrenciler de özel eğitim kurumlarında öğrenimlerini tamamlamaktadır.

Bu sektör içerisinde bulunmak ve eğitim kadrosunda rol almak istiyorsanız, kendinizi bir takım özelliklerle geliştirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bu özelliklerinizi CV’niz ile birlikte şeffaf bir şekilde kurum ve kuruluşlara ifade etmelisiniz. Özel eğitim sektöründe etkili bir CV oluşturmak ve diğer adayları geride bırakmak için aşağıdaki bilgiler doğrultusunda kendinizi geliştirebilir, ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Uzmanlığınızı Kanıtlayın

Özel eğitim sektöründe uzmanlık her zaman ön plana çıkmaktadır. Eğitim verilen bölüm hakkında donanımlı ve deneyimli personeller bu sebeple daha çok tercih edilmektedir. Daha önce bu sektör içerisinde iş deneyiminiz bulunuyorsa ve bu deneyim içerisinde belirli başarılar yakaladıysanız, bu bilgileri CV’nize eklemeniz sizin faydanıza olacaktır.

Eğer daha önce çalıştığınız bir kurum ya da kuruluş bulunmuyorsa ve bu sektöre henüz yeni giriyorsanız, şansınız deneyimli personellere göre daha az olacaktır. Deneyim bir zorunluluk değildir fakat adaylık sürecini etkileyen bir faktördür. Aklınıza, “Eğer deneyimim olmadığı için iş bulamıyorsam, deneyimi nerede kazanacağım?” gibi bir soru gelebilir. Bu durumda da kendinizi geliştirdiğinizi, ilgili iş için gerçekten elverişli olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir.

İş bulma sürecinde kendinizi olabildiğince geliştirmelisiniz. İş tecrübesine sahip olmayabilirsiniz fakat, deneyim eksikliği sizin yetersiz olduğunuzu göstermez. Aldığınız eğitimi, ekstra alacağınız eğitimlerle geliştirebilirsiniz. Yetenekli olduğunuz alanlarda bölümünüz ile paralel olan sertifikaları CV’nize ekleyebilir ve elverişli olduğunuzu somut olarak ispat edebilirsiniz.

Bilgi Birikiminizi Ve İletişim Becerilerinizi Geliştirin

“Eğer bir şeyi basitçe açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir.” cümlesini daha önce duydunuz mu? Bazı kaynaklara göre Einstein’a ait olduğu ifade edilen bu cümle, kuvvetli iletişim becerilerinin bilgi birikimiyle birlikte her şeyi açıklamaya yeteceğini ifade etmektedir.

Özel eğitim sektörü içerisinde eğitim veren çalışanların sürekli olarak her yaştaki öğrenciye bilgi aktarımında bulunduğu düşünüldüğünde, güçlü iletişim becerilerinin aranan bir yetenek olduğu açıkça karşımıza çıkmaktadır. CV’niz içerisine iletişim becerilerinizi geliştirdiğinizi resmi olarak ifade eden birkaç sertifika, diğer adayları geride bırakmanızı sağlayacak güce sahiptir.

Bu sebeplerle CV’niz içerisine kendinizi geliştirdiğinize dair sertifika ve eğitimleri dahil etmeniz gerekmektedir. Eğer bu tarz sertifikalara sahip değilseniz, eğitimler alarak kendinizi geliştirmeniz önerilmektedir.

Sabırlı Olduğunuzu CV’nizde Gösterin

Eğitim, sabır temelleri üzerine kurulu olan bir meslektir. Bir insana yeni bir bilgiyi aktarmak ve öğretilen bilgilerin kalıcılığını sağlamak uzun bir yolculuktur. Bu yolculuğa çıkarken çantanızda yeteri kadar sabır bulundurmanız, yolculuğunuzu başarılı bir şekilde sona erdirmeniz için gereklidir.

Öğrenme güçlüğü çeken küçük yaş gruplarındaki öğrencilere bilgi aktarımı yapmanız söz konusu olduğunda, sabırlı bir karakter tutumu sergilemelisiniz. Gerekirse öğrencinin ailesi ile iletişim kurmalı ve onları da izlemeleri gereken tutum hakkında yönlendirmelisiniz.

Görme ve işitme engeli olan öğrencilere eğitim vermek için sabır yeteneğinizi soğukkanlılık ile birlikte sonuna kadar kullanmalısınız. Öğrencilere aynı zamanda rehberlik hizmeti vermeli, onlarla arkadaş olmaya çalışmalı ve psikoloji bölümünde kendinizi geliştirmelisiniz.

Bu gelişimlerinizi CV’nizde sertifikalar ile yansıtmanın yanında, hobileriniz ile gösterebileceğinizi biliyor muydunuz? Hobi ve ilgi alanlarınıza yapboz ve bulmacalardan hoşlandığınızı yazarak, sabırlı bir karaktere sahip olduğunuzu ifade edebilirsiniz.

Sonuç Olarak

Kendinizi geliştirdiğiniz takdirde özel eğitim bölümünde oldukça başarılı olabilirsiniz. Kariyerinizi planlı bir şekilde yönlendirebilir, tohum olarak ekilen bilgilerin bireylerle birlikte filizlenmesine ve serpilmesine şahit olabilirsiniz. Yarının dünyasında etkin rol alacak kişilikleri topluma kazandırabilir, mesleki hazzı üst seviyelerde yaşayabilirsiniz.

Özel eğitim sektörü diğer iş alanları ile karşılaştırıldığında, fedakarlık gösterilmesi gereken bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sektör içerisinde hizmet vermeye karar verdiyseniz, öncelikle kendinizi ve yeterliliklerinizi gözden geçirmeli, ardından eğitim fakülteleri bünyesinde bulunan 4 yıllık lisans fakültesini bitirmelisiniz.

Bir sonraki basamakta, yukarıda altını çizdiğimiz noktaları göz önünde bulundurarak başvurunuza uygun bir şekilde düzenlenmiş bir CV hazırlamalısınız. Böylelikle özel eğitim sektörüne ilk adımlarınızı sağlam bir şekilde atabilirsiniz.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Kariyer Planlama Eğitmenleri

HAMİDE USLU
HAMİDE USLU Kariyer Planlama ANKARA / YENİMAHALLE
Ders Ücreti:
200₺ - 300₺
İlk ders ücretsiz!
Melek Sarice
Melek Sarice Kariyer Planlama KOCAELİ / İZMİT
Ders Ücreti:
100₺ - 200₺
uğur ağırgöl
uğur ağırgöl Kariyer Planlama İSTANBUL / SARIYER
Ders Ücreti:
250₺ - 300₺
Süleyman Gülgen
Süleyman Gülgen Kariyer Planlama ANTALYA / MURATPAŞA
Ders Ücreti:
150₺ - 250₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...