Kapat
ebelik nedir

Ebelik Nedir, Ne İş Yapar, Maaşları?

Furkan Ö.
03-03-2022
3 Dakika

Kariyerine Sağlık Bilimleri alanında devam etmek isteyen, bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için hazırladığımız bu yazıda aklınıza takılan her türlü sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Ebelik Nedir?

Sağlık Bilimleri Fakültelerinde dersleri alınan ebelik mesleği; doğum takibini yapan, doğum esnasında doktora yardımcı olan, anne-bebek sağlığını izleyen, doğum sonrasında bakımlarını yapan destekleyici meslek grubudur. Sağlık hizmetleri alanında yaşanan talep artışıyla bu mesleğe olan ilgi de artmaya başlamıştır.

   Siz de hemen özel ders almak ister misiniz?     

Sayısal bölümden tercih yapacak adaylar için ebelik bölümü puanları düşük olması sebebiyle çok tercih edilmektedir.

Ebelerin Görevleri Nelerdir?

  • Anne ve bebeğin bakımlarını üstlenmek.

  • Doğum esnasında doktora yardımcı olmak, ilaç ve enjeksiyonları uygulamak.

  • Doğum öncesi süreç takibi yapmak.

  • Doğum hazırlık eğitimleri yürütmek.

  • Hamilelik sürecinin takibini yapmak.

  • Ebeveynlere duygusal destek sağlamak.

  • Düşük yapma, erken doğum, ölü doğum gibi durumlarda anneye destek sağlamak.

Ebeler Nasıl Atanır?

Ebelik atamaları için KPSS-B grubu sınavına katılmanız gerekmektedir. Bu sınavda KPSS-P3 puan türünden aldığınız puana göre atanırsınız. Bu sınava girebilmek için 4 yıllık ebelik bölümünde okuyor veya mezun olmanız gerekmektedir. 2 yılda bir yapılan KPSS sınavına mezun olmasanız bile katılabilmeniz mümkün. Atanabilmeniz için en az 65 puan almanız gerekmektedir. Atanmak istediğiniz yere göre değişkenlik göstermektedir. İstediğiniz puanı aldığınız takdirde mezun olduğunuzda bu puanla atamanız yapılacaktır.

Ebelik Maaşları

Ebeler, mezun olduktan sonra kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışabilirler. Devlet kurumlarında çalışacak mezunlar için maaşlar 2022 yılında 5059₺’ den 6449₺’ ye yükseldi. Özel sektörde çalışmak istediğiniz takdirde en düşük maaş 4250₺’ dir. Tecrübe seviyeniz arttıkça maaşınız da artacaktır. En yüksek 9620₺’ ye kadar yükselebilmektedir.

Ebelik mi Hemşirelik mi?

Hemşirelik ve ebelik birbirine çok benzer iki bölümdür. Sayısal bölümden tercih yapan ve sağlık alanında ilerlemek isteyen birçok insan üniversite seçimlerini yaparken bu iki bölüm arasında kalabilmektedir. Birbirine çok benzeyen bu iki bölüm arasında seçim yaparken ilk düşünmeniz gereken şey, ne istediğinizdir. Geleceğinizi hangi meslekte gördüğünüzü etraflıca düşünmeniz gerekir.

Objektif olarak değerlendirmek gerekirse bu iki bölüm arasında puan ve maaş yönünden farklılıklar bulunmaktadır. Hemşirelik bölümü puanları ebelik puanlarına oranla daha yüksektir. Hemşire maaşları 2022 yılı itibariyle 6746₺’ ye yükselmiştir. Özel sektörde ise yeni başlayan bir hemşirenin asgari ücret alması muhtemeldir. Bu rakam tecrübe kazandıkça en yüksek 8147₺’ ye kadar yükselebilmektedir.

Atama puanları açısından bakıldığında hemşirelerin atanmak için en az 71 puana ihtiyacı varken, ebeler en az 65 puanla atanabilmektedir. Hemşirelik bölümü için üniversite taban puanınızın sayısal puan türünde devlet üniversiteleri için en az 279 olması gerekmektedir. Vakıf üniversitelerinde ise en az 200 puan yeterli olmaktadır.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

YKS Eğitmenleri

Ramazan Kavak
Ramazan Kavak YKS ANKARA / YENİMAHALLE
Ders Ücreti:
70₺ - 90₺
İlk ders ücretsiz!
Ali Mengilli
Ali Mengilli YKS ANKARA / ÇANKAYA
Ders Ücreti:
120₺ - 150₺
Merve ÖNDER ÇALIK
Merve ÖNDER YKS ADANA / SEYHAN
Ders Ücreti:
120₺ - 180₺
Sena Koçaşlı
Sena Koçaşlı YKS ANTALYA / KEPEZ
Ders Ücreti:
100₺ - 150₺
Zeki Durmuş
Zeki Durmuş YKS ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI
Ders Ücreti:
200₺ - 200₺
BURAKCAN KARADENİZ
BURAKCAN KARADENİZ YKS MALATYA / YEŞİLYURT
Ders Ücreti:
100₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
Ekrem Hoca
Ekrem Hoca YKS ANTALYA / MURATPAŞA
Ders Ücreti:
150₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
Fatoş öğretmen
Fatoş öğretmen YKS ANTALYA / KEPEZ
Ders Ücreti:
250₺ - 300₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...