Kapat
Kimyager Nedir

Kimyager Mesleği Hakkında Her Şey

Furkan Ö.
18-02-2022
5 Dakika

Bilime ilgisi olan, araştırmalar yapmak isteyen öğrenciler kimyagerlik mesleğini düşünüyorlar. Meslek seçimi hayatımızın en önemli kararlarından birisidir. Ne yapmak istediğimizi etraflıca düşünmemiz gerekir. Bugün bu yazımızda kimyagerlik mesleği hakkında tüm merak ettiklerinizi cevaplıyor olacağız. Öyleyse yazıya geçelim.

Kimyager Ne Demek?

Kimyager, maddenin atom ve molekül yapısını inceleyen, araştırmalar yapan ve bu incelemeleri gıda, sağlık, kozmetik gibi alanlarda kullanan bilim insanıdır. Kalite kontrol, AR-GE ve üretim departmanlarında, laboratuvar ortamlarında çalışmalarını yürütürler.

Siz de kimyagerlik mesleğini yapmayı düşünüyorsanız;

  • Analitik düşünme

  • Araştırma yapmaktan hoşlanma

  • Sayısal verilerle analiz yapabilme

  • İyi bir gözlemci olma

  • Özgüvenli, sabırlı ve istikrarlı olma

  • Farklı açılardan bakabilme

  • Problem çözme

  • Takım çalışması yapabilme

  • Etkili iletişim kurabilme

gibi becerilerin bulunması gerekir.

Kimyager Ne İş Yapar?

Kimyagerler, sürekli araştırma geliştirme, inceleme yapmak durumundadır. Hayatımızın birçok alanında ürün geliştirme aşamasında aslında onlar yer alıyor. Giyimden gıdaya, ilaç sanayiden kozmetik sektörüne her alanda kimyagerlere olan ihtiyaç yadsınamaz. Maddelerin kimyasal özelliklerini analiz edip bunların birbirleriyle olan reaksiyonlarını incelerler.

Gıda sektöründe belirli standartlara uymasını sağlamak için gıdaların kalitesini ölçer, iyileştirir.

Giyim sektöründe kumaşların yapısını inceler, renk analizlerini yapar, iplik kalitesini ölçer. Kumaş sorumlusu, renk analisti gibi görevlerde bulunabilir.

Kozmetik dünyasında kozmetik ürünler elimize ulaşıncaya dek bütün üretim aşamasında kimyagerler çalışır. Ürünün kullanıcıya etkisini, güvenirliğini analiz eden kimyagerler, parfüm kolonya gibi kokuları geliştirmede de rol alırlar.

   Siz de hemen özel ders almak ister misiniz?     

Kimyagerler biyokimya, nörokimya, nükleer kimya ve teorik kimya alt dallarından birinde uzmanlaşırlar.

Biyokimyacılar, canlıların kimyasal yapısını inceler. Canlıları hücresel düzeyde inceleyen biyokimyacılar, kanser gibi hastalıkların yapısını gözlemlerler. Ürün geliştirme, süreç geliştirme aşamalarında hayatımızı kolaylaştırırlar.

Nörokimya alanında çalışanlar, insan beynindeki sinirlerin yapısını, buna bağlı olarak ortaya çıkan davranışları incelerler.

Nükleer kimya alanında nükleer maddelerin çevre ve canlılar üzerindeki etkisini araştırır. Ayrıca radyoaktif gücün daha güvenli nasıl kullanılacağı üzerinde teknolojiler geliştirilmesine yardımcı olur.

Teorik kimyager, kimyasal reaksiyonları daha iyi açıklayabilmek için sürekli araştırmalar yapar. İstatistiklerle diğer sektörlerde kullanılabilecek daha iyi teoriler ortaya koyarlar.

Bunlara ek olarak Kimya bölümünden mezun olmuş bir birey, formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapabilir. Yüksek lisans yapıp üniversite bünyesinde kalarak dersler de verebilir. 

Kimyager Hakkında Merak Edilen Sorular?

Kimyager Maaşları

Kamu ve özel sektörde çalışabileceğiniz gibi öğretmenlik de yapabilirsiniz. Kendi iş yerinizi de açabilirsiniz. Bu alanlarda edineceğiniz gelirler birbirinden farklı olacaktır.

Kamu ve özel sektörde en düşük 4270, en yüksek 15000₺ arasında değişkenlik göstermektedir.

Kimya öğretmenleri en düşük 4253, en yüksek 11875₺ kazanmaktadır.

Kimyager Nasıl Olunur?

Kimyager olabilmek için AYT sınavında sayısal puan türü gerekmektedir. Yeterli puan alındıktan sonra Fen-Edebiyat Fakültesinde kimya bölümünden mezun olmak gerekir. 4 senelik eğitimin ardından kimyager unvanıyla mezun olunur. Öğretmenlik yapabilmek için pedagojik formasyon alınır. İstenirse yüksek lisans yaparak uzman kimyager olmak da mümkündür.

Kimya Kaç Yıllık?

Kimya bölümü Fen-Edebiyat Fakültelerinde bulunan 4 yıllık bir bölümdür. Kimya teknolojisi bölümü ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. Bu bölümden mezun olan kişiler kimya teknikeri unvanıyla kimyagerlerin belirlediği kriterler doğrultusunda çalışırlar. Kimyasal madde üretiminde görev alırlar.

Gıda Kimyageri Nedir?

Gıdaların kimyasal özellikleri hakkında araştırmalar yapan gıda kimyagerleri ürünlerin kalite kontrolünü sağlarlar. Görevleri, çalıştıkları kurumda gıdaların belli standartlara göre üretimi, depolanması ve pazarlanması konularında süreçleri kontrol altında tutmaktır. İnsan sağlığına zararlı maddeleri tespit etmek, gıdaların daha iyi koşullarda saklanması ve gıdaların tadının iyileştirilmesi gibi konularda sorumluluk üstlenirler.

Yüksek Kimyager Nedir?

Yüksek kimyager, maddenin özelliklerini incelemeye ek olarak atom ve moleküler düzeyde yeni bileşikler ortaya çıkarır. Hakkında yeterli bilgi sahibi olunmayan maddeler üzerinde araştırmalar yapar. Bu araştırma verilerini raporlar, sonuçları yeni ilaçların üretilmesinde kullanır.

Eğer hedefiniz yüksek kimyager olmaksa öncelikle üniversitede kimya bölümünden mezun olmalısınız. Üniversitenin ardından yapacağınız yüksek lisans ile yüksek kimyager unvanı kazanabilirsiniz.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Kimya Eğitmenleri

Emir ÇEVİK
Emir ÇEVİK Kimya İSTANBUL / PENDİK
Ders Ücreti:
100₺ - 100₺
Sami Altıntaş
Sami Altıntaş Kimya İSTANBUL / BAŞAKŞEHİR
Ders Ücreti:
100₺ - 200₺
ÖznurÖzden
ÖznurÖzden Kimya AYDIN / DİDİM
Ders Ücreti:
50₺ - 150₺
İlk ders ücretsiz!
Necla
Necla Kimya İSTANBUL / KADIKÖY
Ders Ücreti:
300₺
İlk ders ücretsiz!
EdaHoca
EdaHoca Kimya SAMSUN / CANİK
Ders Ücreti:
150₺ - 200₺
Yasin Hacıhafızoğlu
Yasin Hacıhafızoğlu Kimya İSTANBUL / ARNAVUTKÖY
Ders Ücreti:
40₺ - 50₺
İlk ders ücretsiz!
Onur Aydemir
Onur Aydemir Kimya ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI
Ders Ücreti:
150₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
Reyhan BG
Reyhan BG Kimya DENİZLİ / PAMUKKALE
Ders Ücreti:
130₺ - 150₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...