Kapat
ders çalışma programı

Ders Çalışma Programı Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Öneri

Furkan Ö.
11-03-2022
7 Dakika

Ders çalışma programı insanlara her zaman gerekli olmuştur. Başarısının ne durumda olduğunu, İlerde neler yapacağını ya da şuan hangi konumda olduğunu bilmek isterler. Başarıyı ise daima düzen ve disiplin getirir.

Başarı; verimlilik ve çalışmaya ayırdığın süreden oluşur.

Ders çalışma programı hazırlamak büyük bir özveri gerektirir. Program hazırlanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli başlıklar vardır. Hazırladığınız program sizi fazla zorlamamalı ya da kolay olmamalıdır. Program hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerekenleri sizler için listeledik.

1. Dengeli Bir Program Hazırlayın

Hazırladığınız programın sadece ders odaklı olmaması gerekmektedir. Program hazırlarken kendinize vakit ayırmaya özen göstermeli, dersler dışında harici işlerine de programında yer vermelisin.

2. Çalışacağınız Her Ders İçin Yeterli Süreyi Planlayın

Okulda derslere ayırdığınız vaktin dışında evde çalışmak için yaptığınız programa da aynı dersleri eklemelisiniz. Daha önceki tecrübelerinize göre o derse ne kadar çalışmanız gerekiyorsa programınızda yeterli vakti ayırmanız gerekmektedir. Bu sayede çalıştığınız ders ile ilgili karşılacağınız sorunları en aza indirmiş olursunuz.

3. Ders Çalışma Alışkanlıkları Oluşturun

Ders çalışırken belirli bir rutine sahip olmak oldukça yararlıdır. Ne zaman ve be çalışacağınızı bilmek size başarıyı getirebilir. Hazırlanan programa dersi değil o derste hangi konuya çalışacağınızı yazmak daha etkilidir. Ayrıca dersten önce gerekli döküman ve eşyaları hazırlamanız gerekmektedir.

4. Programınızda Düzenli Tekrarlara Yer Verin

Ders çalışanların büyük bir kısmı düzenli konu tekrarları yapmıyor. Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi için düzenli tekrar yapmak oldukça gereklidir. Ders çalışmak için hazırladığınız programda da konu tekrarlarına yer vermeniz sizin yararınıza olacaktır.

ders-programi

5. Çalışma Sürelerini Kısa Tutun

Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan birisi de mola vermeden aynı derse çalışmalarıdır. Sürekli aynı derse çalışmak hiçbir işe yaramayacaktır. İdeal çalışma, 1 saat ders çalışma 15 dakika mola şeklindedir. Moladan sonra başka bir derse çalışmak gerekmektedir.

6. Telafi Çalışmalarını Aksatmayın

Bir sebepten dolayı programınızı aksattıysanız yerine telafi çalışmaları koyun. Bu sayede hazırladığınız programa sadık kalmış olursunuz.

7. Çalışmalarınızı Kontrol Edin

Her hafta planladığınız programa ne kadar uyduğunuzu görmek için bir gün belirleyin. Belirlediğiniz bu günde programınızda kalan eksikleri belirleyin. Bir sonraki haftanın programını hazırlarken eksiklerinizi de yeni haftanın planına dahil edin.

8. Düzenli Not Alın

Ders çalışırken düzenli notlar almayı ihmal etmeyin. Kısa özetler ve formül çıkarma alacağınız notlar konu ile alakalı soru çözerken oldukça işinize yarayacaktır. Ayrıca yazarak çalışmak bilgilerin hafızada daha uzun süre yer almasını sağlar. Unutmayın “Söz uçar, yazı kalır.”

9. Programınıza Sadık Kalın

Hazırladığınız programlara elinizden geldiğince uymaya çalışın. Program hazırlarken uyabileceğiniz bir içerik oluşturun. Size başarıyı getirecek olan şeyin düzenli çalışmak olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

ders-programi

Ders Çalışma Yöntemleri

Verimli bir ders çalışma programı hazırlarken dikkat edilmesi gereken diğer hususta ders çalışma yöntemidir.

  1. .Hedefini belirlemelisin.
  2. Haftalık düzenli ders çalışma programı hazırlamak verimliliği arttırır.
  3. Çalışma ortamını değiştirebilirsin. Böylece ders çalışma isteği oluşacaktır.
  4. Pomodoro tekniğini uygulayabilirsiniz. Pomodoro tekniği ; 25 dakika ders ve 5 dakika ara şeklindedir. 25 dakika kısa bir süre olduğu için dış etkenlerle ilgilenmek yerine derse odaklanmanı sağlar.

Ders Çalışma Programı Hazırlama

Çalışma verimliliğini arttırmak için öncelikle planlı ilerlemek gerekiyor. Planlarını gerçekleştirmek ise düzenli program ile sağlanabilir.

Eğitim hayatımız boyunca hep sınavlarla karşılaştık. Hala da birçoğumuzun hayatında LGS, AYT-TYT ve KPSS sınavları yer almaktadır. Bu sınavların bir kısmında başarı sağlarken bazı sınavlarda emeğimizin karşılığını alamadık. Birçok öğrencinin çalıştığı halde başarısız olmasındaki etken program oluşturmamalarıdır.

Çalışmaya ilk olarak haftalık program oluşturarak başlamalısın.

Bu şekilde yapılan program ile çalışmayı kolaylaştırabilirsiniz. Ders programını PDF şeklinde indirmek isteyenler

Title

Pdf ye git

Ders çalışırken verimliliğini arttırmak isterseniz sabahları kitap okuyarak başlayabilirsiniz. Kitap okumak beyni uyandırır ve öğrenmeyi kolaylaştırır.

Bilimsel açıklamalara ve yapılan anketlere göre sabahları çalışılan derslerin verimliliği daha fazladır. Program hazırlarken bütün derslere çalışmak yerine daha az derse bakarak öğrenmeni pekiştirebilirsin.

LGS Ders Çalışma Programı

İlköğretimden ortaöğretime geçen öğrencilerin girdiği sınava LGS(lise Geçiş Sınavı) denir.

LGS' ye girecek öğrencilerin düzenli bir programa ihtiyaçları vardır. Hazırlanan programda günlük soru çözüm dağılımı, hangi derslere çalışacağı ayrıntılı bir şekilde belirlenmelidir. Hazırlanan program öğrenciyi fazla sıkmamalı ve yormamalıdır. Öğrencinin kendisine vakit ayırabildiği ve ayrıca çalışırken eğlenebildiği bir program öğrencinin motivasyonunu artırır.

Özellikle erken yaşlarda girilen sınavlarda motivasyon oldukça önemlidir. Motivasyonu yüksek bir öğrenci çalışırken kendini daha rahat hisseder. Yüksek motivasyon ile sınava çalışan öğrenci sınavda heyecanlanmaz.

YKS Ders Çalışma Programı

ders-programi

YKS için ders çalışma programı oluştururken oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Oluşturulan program yeterli seviyede olmalı ve içeriğinde düzenli tekrarları barındırmalıdır. YKS için program oluştururken programınızı TYT ders çalışma programı ve AYT ders çalışma programı olarak ayırmanız çok daha etkili olacaktır.

TYT Ders Çalışma Programı

TYT için program oluştururken dikkatli olmanız gerekmektedir. Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda TYT konuları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Program hazırlarken konu ve soru dağılımını bilmek oldukça işinize yarayacaktır.

AYT Ders Çalışma Programı

AYT için hazırlanan program oldukça dikkatli oluşturulmalıdır. Çok geniş ve zorlayıcı konulardan soru sorulan AYT sınavında başarılı olmak için, AYT konuları hakkında bilgi sahibi olmanız ve düzenli çalışmanız gerekmektedir.

ders

KPSS Ders Çalışma Programı

Üniversiteyi bitiren birçok insan kamu personeli olmak adına KPSS sınavına girmektedir. Özellikle bazı bölümlerin az kadro açması ve sınava giren aday sayısının fazla olması o bölümün puanını oldukça yükseltir.

KPSS' de yüksek puan alabilmek için adaylar düzenli bir ders çalışma rutini oluşturmak zorundadırlar. Günlük, haftalık ve aylık yapılan programlar ile adayların başarıya ulaşmaları oldukça yüksek bir olasılık haline gelir.

KPSS' ye girecek adayların hazırlayacağı programda dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Hazırlanan programda günlük tekrarlara yer verilmelidir. Ayrıca günlük soru çözümleri öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini sağlayacaktır.

Ayrıca haftalık programa düzenli KPSS deneme çözme de eklenmelidir. Adaylar KPSS denemeleri çözerek farklı soru çeşitleriyle karşılaşabilirler. Deneme çözmek adayın anlama, yorumlama ve problem çözme yeteneklerini de geliştirecektir.

Sende hemen Öğretmen Tercihim'i ziyaret et. Kriterlerine uygun bir öğretmen seç. Programını oluştur. Hemen derslere başla.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!

Öğrenci Koçluğu Eğitmenleri

Fenci Nur Hoca
Fenci Nur Hoca Öğrenci Koçluğu İSTANBUL / BAYRAMPAŞA
Ders Ücreti:
200₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
Ayşe Reyyan Yerli
Ayşe Reyyan Öğrenci Koçluğu İSTANBUL / ÜMRANİYE
Ders Ücreti:
300₺
İlk ders ücretsiz!
EmelEryılmaz
EmelEryılmaz Öğrenci Koçluğu İSTANBUL / BEYLİKDÜZÜ
Ders Ücreti:
300₺
İlk ders ücretsiz!
Süleyman Gülgen
Süleyman Gülgen Öğrenci Koçluğu ANTALYA / MURATPAŞA
Ders Ücreti:
150₺ - 250₺
İlk ders ücretsiz!
HAMİDE USLU
HAMİDE USLU Öğrenci Koçluğu ANKARA / YENİMAHALLE
Ders Ücreti:
200₺ - 300₺
İlk ders ücretsiz!
Emir ÇEVİK
Emir ÇEVİK Öğrenci Koçluğu İSTANBUL / PENDİK
Ders Ücreti:
100₺ - 100₺
Elif Koçak
Elif Koçak Öğrenci Koçluğu ANKARA / MAMAK
Ders Ücreti:
75₺ - 100₺
İlk ders ücretsiz!
matematik_ustasi
matematik_ustasi Öğrenci Koçluğu SAMSUN / İLKADIM
Ders Ücreti:
150₺ - 250₺
Loading...