Kapat
tyt kimya konuları

2023 TYT Kimya Konuları ve TYT Kimya Soru Dağılımı

Furkan Ö.
06-10-2022
7 Dakika

TYT Kimya Konuları belli oldu. Sizler için oluşturduğumuz içerikte, merak ettiğiniz TYT Kimya ile ilgili cevapları bulabilirsiniz.

YKS ( Yükseköğretim Kurumları Sınavı ) ortaöğretimden yükseköğretime geçiş yapan öğrencilerin 2 adımda girdiği sınavdır. 1. Adımı TYT ( Temel Yeterlilik Testi) üniversiteye girmek isteyen bütün öğrencilerin katıldığı sınavdır.

TYT Sınavı 17 Haziran 2023 saat 10.00’da başlaması beklenmektedir. Sınava girecek adaylar 09.45’ ten itibaren bina içerisine alınmayacaktır. Başvurular ÖSYM ’nin sitesinden yapılacaktır.

TYT hakkında detaylı bilgi için;

https://www.ogretmentercihim.com/blog/tyt-konulari

2023 TYT Sınavı toplam 120 sorudan oluşmaktadır. 40 adet Türkçe sorusu, 40 adet Temel Matematik sorusu, 20 adet Sosyal Bilgisi sorusu ve 20 adet Fen Bilgisi sorusu sorulmaktadır.

TYT sınavından en az 160 taban puanı alınarak AYT sınavına girmeye hak kazananılacaktır. AYT sınavında ise 180 taban puanı geçilmesi gerekmektedir.

2023 TYT Kimya Konuları

TYT Kimya Konuları ÖSYM müfredatına göre hazırlanmıştır. Sayısal puan türüyle bir bölüme yerleşmek isteyen adayların en büyük yardımcılarından biri olan Kimya dersinde, siz değerli öğrencilerin sorumlu olduğu konuları aşağıda belirttik.

2023 TYT Kimya Konuları;

  • Kimya Her Yerde
  • Kimya Bilimi
  • Endüstride ve Canlılarda Enerji
  • Atom ve Yapısı
  • Karışımlar
  • Periyodik Sistem
  • Kimyasal Hesaplamalar
  • Kimyasal Türler Arası Etkileşim
  • Asitler, Tuzlar ve Bazlar
  • Maddenin Halleri
  • Kimyanın Temel Kuralları

Verilen bu konulara ders programı oluşturarak çalışırsan 2023 Kimya sorularını kaçırman imkansız olacaktır. Ders çalışmaya geç kalmadan hemen başla.

2023 TYT Kimya Soru Dağılımı

TYT Kimya konularından 7 adet soru sorulmaktadır. Soru dağılımı aşağıdaki tabloda sizler için hazırlanmıştır.

KİMYA KONULARI VE SORU DAĞILIMI 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Kimya Bilimi 3 3 2 1 1
Atomun Yapısı 2 1 1 -
Periyodik Tablo 2 1 1 1 1
Maddenin Halleri 1 2 1 1 1 1
Kimyasal Türler Arası Etkileşimler 3 1 1 1 1 1
Kimyasal Hesaplamalar 1 1 -
Kimyanın Temel Kanunları 1 1 1
Asit, Baz ve Tuz 1 1 1
Karışımlar 2 1 1 1 1
Kimya Her Yerde 1 2 1 1 -
TOPLAM SORU SAYISI 13 13 7 7 7 7

TYT Kimya sınavında, türler arası etkileşimler, kimyasal türler arası etkileşimler atom ve periyodik sistem gibi konulara çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki tablo ders çalışan öğrencilerin konulara göre zaman ayırmaları için hazırlanmıştır. TYT sınavına giren adaylara bir çalışma programı oluşturmaya özen gösterin. Sınavlara bir program oluştururken haftada en az 3 kez tekrar yapmayı unutmayın.

Sizler için hazırladığımız TYT Kimya konu takip çizelgesini PDF halinde kullanabilirsiniz.

https://www.ogretmentercihim.com/pdf/tytkimyacalisma.pdf

Kimya öğretmenimiz ile yaptığımız röportajı izleyerek TYT Kimya hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

TYT Kimya Sınavında Netlerinizi Artırmak için 8 İpucu

TYT sınavında Kimya dersinden fazla soru sorulmasa da özellikle sayısal alanından sınava giren öğrencilerin netlerini oldukça etkilemektedir.

Öğrencilerin netlerinin yanında sıralamalarda da büyük bir öneme sahip olan Kimya dersindeki netlerinizi artırmak için yapmanız gerekenleri sizler için listeledik.

1. Düzenli Konu Tekrarı Yapın

Kimya dersinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken ilk şey düzenli tekrar yapmaktır. Konular çalışıldıktan sonra belirli periyotlar belirlenmelidir. Bu periyotlarda öğrencilerin çalıştıkları konuları tekrar etmeleri gerekmektedir.

Yapılan bu konu tekrarları sayesinde öğrencinin öğrendiği bilgileri unutması zorlaşacaktır. Öğrencilerin bilgilerini pekiştirmesini sağlayan konu tekrarlarını sıklıkla yapmanızı tavsiye ederiz.

2. Soru Çözmeyi İhmal Etmeyin

Kimya dersinde konu çalışmak ne kadar önemli ise soru çözmekte bir o kadar önemlidir. Öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için düzenli soru çözümü yapmak sınavda öğrencinin işine oldukça yarayacaktır.

Ayrıca farklı tarzda sorular çözmek TYT sınavında olası sürprizlerle karşılaşmanızın önüne geçecektir. Siz değerli öğrencilerimize tavsiyelerimiz oldukça fazla soru çözmenizdir.

3. Düzenli Not Tutma Alışkanlığı Edinin

Kimya çalışırken not tutmak oldukça önemlidir. Konuların kısa özetlerini yazmanız akılda kalıcılığı artıracaktır. Ayrıca kimya dersinde bulunan formülleri birkaç kez yazarak daha kolay öğrenebilirsiniz. Soru çözerken yaptığınız yanlışları not almanız da oldukça işinize yarayacaktır. Unutmayın söz uçar yazı kalır.

4. Düzenli Denemeler Çözün

Sınava hazırlanırken bir öğrencinin yapması gereken en önemli işlerin başında deneme çözmek gelir. Düzenli çözülen denemeler farklı soru tarzlarıyla karşılaşmanızı sağlar.

Sınav tarihi yaklaştıkça çözülen deneme sıklığı artırılmalıdır. Ayrıca son dönemlerde TYT kimya çıkmış sorular çözmek oldukça yararlı olacaktır. Çıkmış sorular çözülerek ÖSYM'nin soru tarzı hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Unutmayın deneme çözmek siz değerli öğrencilerin anlama, yorumlama ve problem çözme yeteneklerinin gelişmesinde oldukça etkilidir.

5. Ezber Yapmayı Bırakın

Ezbere dayalı bir çalışma sistemi uygulanması öğrenciyi oldukça kötü etkileyecektir. TYT sınavında sorulan sorular öğrencinin mantığını kullanmasını gerektirir. Ezbere dayalı çalışmak bir süre sonra öğrenilen bilgilerin unutulmasını sağlayacaktır. Ayrıca öğrencilerin karşılaştıkları soruları ezberlemiş oldukları bilgiler ile çözmeleri oldukça zordur.

Unutmayın ÖSYM, öğrencilerin yorumlama yeteneğini test ediyor. Konunun mantığını kavramak ezberlemekten her zaman iyidir.

6. Konu Çalışmalarına Ara Vermeyin

Her öğrencinin yaptığı en büyük hata konu çalışmadan soru çözmeye kalkmaktır. Konu çalışmadan soru çözümü yapmak kötü sonuçlar doğurabilir. Doğası gereği insan bir konuda bilgi sahibi olmadan onu çözümleyemez. Özellikle kimya dersinde önce gerekli konu çalışmaları yapılmalıdır. Konu tekrarı bittikten sonra çözümüne geçmek doğru olan yoldur.

7. Çözemediğiniz Soruların Üzerine Gidin

Başarısızlıkları görmezden gelmek sizi başarıya ulaştırmaz. Yapılan hatanın üzerinde gitmek, sonuçları iyi ya da kötü olsa da yüzleşmek gereklidir. Ders çalışırken çözemediğiniz soruların üzerine konu tekrarı yaptıktan sonra tekrar yoğunlaşın. Gerektiğinde öğretmenlerinizden yardım almaktan çekinmeyin. Unutmayın bir soru fazla yapmak sizi yüzlerce rakibinizin önüne geçirecektir.

8. Gerektiğinde Dışarıdan Yardım Alın

Günümüzde TYT gibi sınavlara hazırlanan hemen hemen her öğrenci alanında uzman bir öğretmenden özel ders almaktadır. Bir öğretmenden profesyonel destek almak eksiklerinizi daha rahat tespit etmenizi sağlar. Ayrıca tespit edilen hatalar bir özel öğretmen yardımıyla kolaylıkla çözülebilir.

Her konuda yardım alabileceğiniz özel ders öğretmeniniz sayesinde kimya dersindeki eksiklerinizi sizde giderebilirsiniz.

Kimya'da Atomlar

9. TYT Kimya Konuları 'na Öğretmen Tercihim ile Başla

Öğretmen Tercihim ile eksik olduğun Kimya konularından özel ders alabilirsin. Hemen Kimya özel ders sayfasını ziyaret et. Kimya öğretmenlerimize yapılan yorumları incele. Kimya öğretmenlerinden bütçene en uygun olanı seç. Binlerce öğrencinin özel ders aldığı Öğretmen Tercihim ile sende eğitim hayatına önde başla.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Pınar
01-11-2021
2022 TYT Kimya Soru Dağılımı Tablosu ile ücretsiz pdf verilmesi incelik olmuş teşekkürler.
Kadir
01-11-2021
2022 TYT Kimya konularının böylesine detaylı ele alınması çok iyi olmuş

Kimya Eğitmenleri

Reyhan BG
Reyhan BG Kimya DENİZLİ / PAMUKKALE
Ders Ücreti:
130₺ - 150₺
İlk ders ücretsiz!
ömer sala
ömer sala Kimya İZMİR / BUCA
Ders Ücreti:
100₺ - 100₺
Emir ÇEVİK
Emir ÇEVİK Kimya İSTANBUL / PENDİK
Ders Ücreti:
100₺ - 100₺
Burçin Demetgül
Burçin Demetgül Kimya ORDU / ALTINORDU
Ders Ücreti:
300₺
hayriye ece otluca
hayriye ece otluca Kimya ÇANAKKALE / MERKEZ
Ders Ücreti:
200₺ - 250₺
Ülkü Yıldız
Ülkü Yıldız Kimya SAMSUN / ATAKUM
Ders Ücreti:
120₺ - 120₺
İlk ders ücretsiz!
abdulkadirsen
abdulkadirsen Kimya BURSA / OSMANGAZİ
Ders Ücreti:
300₺ - 300₺
İlk ders ücretsiz!
Atom
Atom Kimya ANKARA / ÇANKAYA
Ders Ücreti:
250₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...