Kapat
ayt-cografya-konulari

2022 AYT COĞRAFYA KONULARI ve SORU DAĞILIM TABLOSU

Furkan Ö.
10-06-2022
9 Dakika

2022 AYT Coğrafya konularını sizler için derledik. AYT Coğrafya bölümde hangi konulardan sorumlu olacağınız. Hangi konulardan kaçar adet soru sorulacağı tablo halinde bulunmaktadır. AYT Coğrafya konularına nasıl çalışacağınız hakkında bloğumuz içinde yer verdik.

İçerik Başlıkları:

  • 2022 AYT Coğrafya Konuları
  • 2022 AYT Coğrafya Soru Dağılımı
  • AYT Coğrafya Ücretsiz PDF İndirme
  • Coğrafya Nasıl Çalışılır
  • AYT Nedir?
  • AYT Coğrafya Kaç Konu?
  • 2022 AYT Edebiyat Konuları Nelerdir?

ayt-cografya-konuları

2022 AYT Coğrafya Konuları

2022 AYT sınavında Coğrafya dersinden öğrencilerin sorumlu olduğu konular belli olmaya başladı. Geçmiş yıllara göre çok farklılık göstermeyen Coğrafya AYT konuları öğrencilerin başarılı olabilmek için düzenli şekilde ders çalışmaları gerekmektedir. Siz değerli öğrenciler için hazırladığımız coğrafya AYT konuları aşağıda bulabilirsiniz.

AYT Coğrafya Konuları;

  • Ekosistem
  • Doğadaki Ekstrem Olaylar
  • İlk Medeniyet - Şehirler
  • Nüfus Politikaları
  •  Türkiye’de Nüfus - Yerleşme
  • Ekonomik Faaliyetler
  • Göç - Şehirleşme
  • Türkiye Ekonomisi
  • Türkiye’nin Jeopolitik Konumu
  • Bölgesel Kalkınma Projeleri
  • İklim - Yer şekilleri
  • Ülkeler Arası Etkileşim
  • Küresel - Bölgesel Örgütler
  • Üretim Alanları - Ulaşım Ağları
  • Bölgeler - Ülkeler
  • Çevre - Toplum
  • Doğal Afetler

2022 AYT Coğrafya Soru Dağılımı

2022 AYT Coğrafya 2011 yılından 2020 yılına kadar hangi konudan kaçar adet soru sorulduğunu aşağıda verilmiş olan tablodan incelyebilirsiniz.

SORU DAĞILIMI 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2013 2012 2011
İklim ve Yer Şekilleri 2 1 1 5 2 5 5 7 6
Coğrafi Konum 2 1 1 4 4 4
Dünya’nın Şekli ve Hareketleri 1
Harita Bilgisi 1 1 2 2
İç ve Dış Kuvvetler 1 1
Ekosistem 3 3 3 3 3 2 2
Nüfus Politikaları 2 1 1 4 1 3 3 1 2
Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme 1 4 3 1 2 2 2 1
Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar 1 1 1 1 1 4 1 2 2
Göç ve Şehirleşme 1 1
Türkiye Ekonomisi 3 1 2 4 5 5 10 2 11 12
Türkiye’nin İşlevsel Bölgeleri ve Kalkınma Projeleri 1 1 1 1 2
Küresel Ticaret 1 1 1 1 1 1 2
İlk Uygarlıklar 1 2 1 1 2
Küresel ve Bölgesel Örgütler 1 1 2
Ülkeler Arası Etkileşimler 1 1 1 1 1
Bölgeler ve Ülkeler 2 2 1 1 8 7 3 6 6 7
Çevre ve Toplum 3 3 1 6 13 6 8 2 2
SORU SAYISI 17 17 17 17 38 38 38 38 40 40

AYT Coğrafya Ücretsiz PDF İndirme

AYT Coğrafya soru dağılımını detaylı olarak inceleyin. Bitirmiş olduğunuz kitapları aşağıda bulunan pdf'e işleyebilirsiniz.

https://www.ogretmentercihim.com/pdf/aytcografyacalisma.pdf

Coğrafya Çalışmanın En Etkili 2 Yolu

İki tür coğrafya vardır: fiziksel coğrafya - beşeri coğrafya. Fiziksel coğrafya, iklim - hava sistemleri, kaya oluşumları, okyanuslar - tektonik plakaların değişmesi dahil olmak üzere dünyanın fiziksel özelliklerinin - süreçlerinin incelenmesidir. Öte yandan insan coğrafyası, insan toplumlarını - nasıl oluştuklarını, nasıl işlediklerini - gelişmek - hayatta kalmak için karşılaştıkları mücadeleleri - inceler. Çoğu öğrencinin lise veya üniversite kariyerlerinde nokta okuyacakları coğrafya dalı fiziksel coğrafyadır.

Coğrafya genellikle tarih - ekonomi araştırmalarına geçer. Dünyanın coğrafi özelliklerinden hangisi (dağlar, nehirler, doğal kaynaklar vb.) İnsan yerleşimini, göçünü etkiledi? Hangi tarihsel olaylar insanların belirli bölgelere yerleşmesine, yerleşmesine neden oldu? Bu insanlar nasıl geçimini sağlıyor? Bu bölgelerde hangi ürünler yetişiyor? Bu bölgelerin desteklediği başlıca endüstriler nelerdir? Coğrafya okurken, bu soruları, daha fazlasını cevaplamaya çalışacaksınız.

Aşağıda, coğrafyayı daha etkili, verimli şekilde çalışmanıza - öğrenmenize yardımcı olacak ipuçlarını, becerileri, stratejileri keşfedeceğiz.

1. Hafıza tekniklerini kullanın.

Dünyamız 5 okyanus, 7 deniz, 7 kıta, 179 büyük nehir, 196 ülke, 300'ün üzerinde dağ sırası, 1.720 il - 4.416 tanınmış şehre ev sahipliği yapmaktadır. Coğrafi açıdan bakıldığında, dünya insan vücudu kadar karmaşıktır. Neyse ki, coğrafya öğrencisi olarak, yaşadığınız dünyanın her yönünü ezberlemeniz gerekmeyecek, ancak çok şey öğrenmeniz gerekecek. Aşağıdakiler, yüzlerce coğrafi olguyu, özelliği ezberlemenize, hatırlamanıza yardımcı olabilecek stratejilerdir.

Anımsatıcı Aygıtlar

Anımsatıcı aygıtlar, insan zihninin yeni veya aşina olmayan şeyi tanıdık bir şeyle ilişkilendirmesini sağlayan ilişkilendirme biçimidir. Anımsatıcı araçlar genellikle öğrenciler tarafından belirli gerçekleri - ayrıntıları hatırlamak için kullanılır. Ayrıca, büyük bilgi - veri listelerini ezberlemede çok etkilidirler.

Anımsatıcı cihazlar; bilgileri kısa cümleler, kafiyeli kelimeler veya aşina olabileceğiniz başka herhangi şeyle ilişkilendirerek çalışır - örneğin, tanıdık şarkı. Aslında müzik, şehirler, eyaletler - hatta ülkeler de dahil olmak üzere büyük coğrafi bilgi listelerini ezberlemek için en güçlü anımsatıcı araçlardan biridir. Dünyadaki 196 ülkenin tamamını ezberlemek - onları asla unutmamak mı istiyorsunuz? İmkansız diyorsun? Sadece mümkün değil, müziğin anımsatıcı bir araç olarak kullanılması aslında oldukça kolay.

Bilgiyi organize edin

Organizasyon, bilgileri, özellikle coğrafi bilgileri hatırlamanın anahtarıdır. Hatırlamak istediğiniz bilgileri mantıksal kategoriler halinde düzenleyin. Bu, hafızanızı artırmanıza, hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, dünyadaki başlıca nehir yollarını ezberlemeye çalışıyorsanız, kıtaların düzenlediği nehirleri ezberlemeyi düşünebilirsiniz. Kıtaları hatırlamak çok kolay. Her kıta için nehirleri ezberledikten sonra, tüm dünyadaki başlıca nehir yollarını bileceksiniz.

Bilgileri görselleştirin

Çoğumuz için, resmin ayrıntılarını (gördüklerimizi) hatırlamak dersin ayrıntılarını (duyduklarını) hatırlamaktan çok daha kolaydır. Görselleştirme, hemen hemen her konuyu incelerken kullanılabilecek ezberleme stratejisidir, ancak coğrafya çalışırken özellikle etkilidir. Görselleştirme iki şekilde uygulanabilir. Öncelikle zihninizde soyut kavramla ilgili imgeler oluşturarak uygulanabilir. İkincisi, daha da önemlisi coğrafi bilgileri konum, boyut - şekil ile ilişkilendirerek uygulanır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 50 eyaletin tamamını öğrenmek, harita üzerinde konumlarını ezberlerken, bunları şekil , boyutlarıyla ilişkilendirirken yazılı bir listeyi ezberlemeye çalışmaktan çok daha kolaysa.

Sık Gözden Geçirme

Coğrafya dersinizde başarılı olmak istiyorsanız, notlarınızı sık sık gözden geçirmeniz önemlidir. Hafızayı saklama, hatırlamanın anahtarlarından biri, sınavlarınızdan haftalar önce notlarınızı, diğer çalışma materyallerini tutarlı şekilde gözden geçirmektir. Coğrafya, öğrencilerin ders çalışmayı sevdikleri sınıflardan biridir. Bir ülkedeki tüm eyaletleri gecede ezberlemek mümkündür, ancak bilgiler testinizden çok uzun süre sonra size kalmayacaktır. Bilgileri kısa süreli belleğinizden uzun süreli belleğe taşımak için, sık sık gözden geçirme gereklidir.

2. Konuları Ertelemeyin.

Coğrafya öğrenme konusunda ciddiyseniz, ertelemeyin, tıka basmayın. Öğrencilerin coğrafya çalışmalarını sınavdan önceki güne kadar ertelemeleri çok cazip geliyor. Coğrafya, sınavdan önceki gün tıkanmanın işe yarayabileceği konudur. Ezberlemede iyiyseniz, çok sayıda coğrafi bilgiyi bellek tekniklerini kullanarak kısa sürede ezberlemek mümkündür. Sıkışıklığın dezavantajı, tipik olarak elde edilen bilgilerin yalnızca birkaç gün veya en fazla birkaç hafta kalmasıdır. Coğrafyayı gerçekten öğrenmek istiyorsanız, derse katılın, düzenli notlar alın, notlarınızı dönem boyunca sık sık gözden geçirin, çalışmalarınızı son dakikaya bırakmayın.

AYT Nedir?

2022 AYT sınavı YKS' nin 2. oturum sınavı olarak adlandırılır. ÖSYM'nin yaptığı AYT sınavı alan bölümüyle alakalı sorular içermektedir. AYT sınavı baraj puanı ise 160 puandır. AYT sınavı sonucu ise genel olarak temmuz ayında açıklanmaktadır. Tercih sonuçları ise ağustos ayında açıklanmaktadır. TYT Coğrafya konu başlıkları ve soru dağılımı tablosunu incelemek için link ile giriş yapabilirsiniz.

AYT Sınavı Ne Zaman?

AYT sınavı 19 Haziran 2022 tarihinde yapılması beklenmektedir.

Sizde hemen https://www.ogretmentercihim.com/ adresini ziyaret edin. Alanında uzman yüzlerce Coğrafya öğretmeninden ister online ders, ister yüz yüze özel ders alın. Kendinizi geliştirmeye başlayın.

AYT Coğrafya Kaç Konu?

2022 AYT Coğrafya konuları toplamda 17 konudan oluşmaktadır. Konuların yıllara göre soru dağılımı için yukarıda verilen soru dağılım tablosunu inceleyebilirsiniz.

2022 AYT Edebiyat Konuları Nelerdir?

2022 AYT Edebiyat konuları ile ilgili çalışmalarınıza hız vermek ve yıllara göre soru dağılımı tablosunu incelemek için aşağıda verilmiş olan linkten içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

ayt-edebiyat-konuları

https://www.ogretmentercihim.com/blog/ayt-edebiyat

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Gaye
06-12-2021
2022 AYT Coğrafya konuları çok kolay görünüyor.

AYT Eğitmenleri

Fatma
Fatma AYT ISPARTA / MERKEZ
Ders Ücreti:
200₺ - 200₺
MURAT  KIRICIOĞLU
MURAT KIRICIOĞLU AYT İZMİR / KARŞIYAKA
Ders Ücreti:
150₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
ahmet yarangüme
ahmet yarangüme AYT ANKARA / ÇANKAYA
Ders Ücreti:
150₺ - 200₺
Ramazan Kavak
Ramazan Kavak AYT ANKARA / YENİMAHALLE
Ders Ücreti:
70₺ - 90₺
İlk ders ücretsiz!
Durmuş Yıldırım
Durmuş Yıldırım AYT KAYSERİ / KOCASİNAN
Ders Ücreti:
150₺
İlk ders ücretsiz!
oğuzhan t.
oğuzhan t. AYT TRABZON / ORTAHİSAR
Ders Ücreti:
150₺
Halil ibrahim Semerci
Halil ibrahim AYT İSTANBUL / SULTANBEYLİ
Ders Ücreti:
150₺ - 175₺
Hanifi Barna
Hanifi Barna AYT GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL
Ders Ücreti:
50₺ - 70₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...