Kapat
ayt edebiyat konuları

2023 AYT Edebiyat Konuları ve Soru Dağılım Tablosu

Furkan Ö.
03-01-2023
8 Dakika

2023 AYT Edebiyat konuları ve AYT Soru Dağılımı adlı içeriğimizde sizlere ÖSYM tarafından yapılacak Edebiyat sınavının soru dağılımı ve konu başlıklarından bahsedeceğiz. Konu başlıkları MEB müfredatına, ÖSYM duyurularına göre hazırlanmıştır.

Yeni bir sınav dönemine girmiş bulunmaktayız. Yeni dönemde YKS sınavı 3 oturumdan oluşmaktadır. 1. oturum TYT, 2. oturum AYT,  3. oturum ise YDT sınavıdır.

AYT konuları hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.ogretmentercihim.com/blog/ayt-konulari

AYT Edebiyat Konuları

2023 AYT sınavına girecek öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler1 testinde yer alan edebiyat konuları aşağıda verilmiştir.

  • Anlam Bilgisi (Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam ve Paragrafta Anlam)
  • Eylemsi
  • Sözcük Türleri
  • Çekim Ekleri
  • Dil bilgisi
  • Yazım Kuralları
  • Anlatım Bozuklukları
  • Noktalama İşaretleri
  • Yazınsal Türler(Düz Yazı)
  • Söz Sanatları
  • Tiyatro
  • Sözlü Anlatım Türleri
  • Şiir Bilgisi
  • Destan Dönemi (İslamiyet Öncesi) Türk Edebiyatı
  • İslami Devir Türk Edebiyatı (İlk Ürünler)
  • Divan Edebiyatı
  • Halk Edebiyatı
  • Edebî Akımlar
  • Tanzimat Edebiyatı
  • Servet-i Fünun - Fecr-i Ati Edebiyatı
  • Millî Edebiyat
  • Cumhuriyet Şiiri
  • Cumhuriyet Romanı
  • Cumhuriyet Dönemi
  • Dünya Edebiyatı
  • Çağdaş Türk Edebiyatı
  • Eser Özetleri

AYT Edebiyat konuları yukarıda verilmiştir.

edebiyat özel ders

AYT Edebiyat Soru Dağılımı

AYT Edebiyat konuları sınava girecek öğrencilerin hangi konudan kaç soru çıkacağını bilmeleri, ona göre ders çalışma programı oluşturmaları gerekmektedir. 2021 AYT Edebiyat konuları ile nerdeyse benzerlik içermektedir.

AYT sınavında Türk Dil ve Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinden 40 soru çıkmaktadır. Bu bölümde öğrenciler; 24 soru Türk Dil ve Edebiyat,10 soru Tarih-1,6 soru Coğrafya-1 sorumlu olacaktır.

Konu 2022 AYT 2021 AYT 2020 AYT 2019 AYT 2018 AYT
Anlam Bilgisi 6 3 6 4 4
Dil Bilgisi - - -
Metinlerin Sınıflandırılması - - -
Şiir Bilgisi 3 2 3 3 3
Söz Sanatları 2 2 1 1 1
Edebi Akımlar 1 1 1 1 1
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ve Geçiş Dönemi 1 1 1 1
Halk Edebiyatı 1 2 2 2 1
Divan Edebiyatı 4 6 4 3 5
Tanzimat Edebiyatı 1 2 1 2 3
Servet-İ Fünun Ve Fecr-İ Ati Edebiyatı 1 1 2 1 1
Milli Edebiyat 1 1 1 1 1
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı 3 3 2 5 4

2023 AYT Edebiyat PDF İndir

AYT Edebiyat konuları PDF ile bitirmiş olduğunuz konuları ve kitaplarını işleyerek program oluşturabilirsiniz.

www.ogretmentercihim.com/pdf/aytedebiyatcalisma.pdf

AYT Edebiyat Çıkarılan Konular

ÖSYM tarafından 2022 AYT Edebiyat konularından  5 adet konu başlığı çıkartılmıştır. Çıkartılan konular genel olarak Cumhuriyet dönemi konularından oluşmaktadır. Aşağıda AYT Edebiyat testinden çıkartılan konular maddeler halinde verilmiştir.

  1. Cumhuriyet Dönemi Halk Şiiri
  2. 1980 Sonrası Roman
  3. Cumhuriyet Döneminde Söylev
  4. Dünya Edebiyatında Roman
  5. Cumhuriyet Döneminde Deneme

özel ders

AYT Türk Dili ve Edebiyat Konuları Nasıl Çalışılır?

AYT Edebiyat konuları için çalışan öğrenciler ilk olarak kaynaklarını oluşturmaları gerekmektedir. Hangi kaynaktan çalışacağını belirledikten sonra ders çalışma programı ile düzen - disiplin sağlamalıdır. YKS'ye hazırlanan öğrencinin kendini rahat bir ortamda hissetmesi, dikkatini dağıtan unsurlardan arınması gerekir.

Edebiyat Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Madde Nelerdir?

  1. Detaylı not çıkartınız. Notlarınızı detaylı çıkardığınız zaman not eksiğiniz olmaz, tekrardan kitaplarda eksik konuları arayarak zaman kaybetmezsiniz.
  2. Çıkardığınız notları her gün 2 konuya 2 saat ayırarak tekrar yapınız. 15 günde bir aynı konuları tekrar ediniz böylece konuları unutmamış olursunuz.
  3. Tekrar yaptıktan sonra o konu hakkında en az 100 soru çözünüz. Soru çözerek konuyu pekiştirmiş olursunuz. Bunun için AYT Edebiyat soru bankası kitapları oldukça işinize yarayacaktır.
  4. Yanlış yaptığınız sorulara tekrar bakmalısınız. Yanlış yaptığınız soruları işaretleyerek bir sonraki konu tekrarında çözmelisiniz. Hala yanlış yapıyorsanız konu eksiğiniz vardır. Bu eksiği elinizdeki kaynaklar ile sağlayamıyorsanız özel ders alarak halledebilirsiniz.
  5. AYT Türk Dili ve Edebiyatı çıkmış sorularını kesinlikle çözmelisiniz. ÖSYM soru kalıplarını bilerek sınava girdiğinizde soruları daha rahat çözersiniz.
  6. AYT branş denemeleri çözerek sınav formatını görmelisiniz. Deneme çözerek sınav kitapçığına hakim olur, böylece sınavda kolaylık yaşarsınız.
  7. Zamanı iyi kullanın. Deneme - soru çözerken kesinlikle zamanla yarıştığınızı unutmamalısınız.
  8. Soruları tek bir kaynaktan çözmek yerine birden fazla kaynak kullanarak farklı soru kalıplarını görebilirsiniz.
  9. AYT Edebiyat sınavında çıkacak kitapları okumak sizlere yarar sağlayacaktır.
  10. Konu ile alakalı eksiklikerinizi Edebiyat özel ders alarak tamamlayabilirsiniz. 

Edebiyat Çalışırken Yapılan 5 Hata

  1. Kısa notlar çıkarmak. Edebiyat ezberlenmesi gereken, sınavda detaylı soru sorulan bir derstir. Eşit Ağırlık öğrencileri edebiyat çalışırken kısa notlar almaz ise sürekli konu eksiği yaşar, soru çözmede zorlanırsınız.
  2. Aynı kaynaklardan yararlanmak hata yapmanıza sebep olur. AYT çalışırken sadece aynı kaynaklardan yararlanmak yerine farklı kaynaklardan da yararlanmalısınız. Bunun için farklı AYT Edebiyat konu anlatımı kitaplarından yararlanabilirsiniz. Sorusunu çözdüğünüz kaynağın denemesini çözmenize gerek yoktur. Denemeyi farklı kaynaklardan kullanmalısınız.
  3. Eşit Ağırlık öğrencileri çalıştığı konuların sorularını bütün kaynaktan bitirmeye çalışmak yerine her ay farklı kaynaktan soru çözmelidir.
  4. 'Ben bu konuyu biliyorum tekrar yapmama gerek yok' demek, yapılan en büyük hatadır. Her tekrarda konuya daha fazla hakim olursunuz, konuyu unutmanız zorlaşır.
  5. Öğrencilerin çoğu, bilmediği halde soruları işaretliyor. Psikolojik olarak az soru işaretlediğini düşünen öğrenci içgüdüsel olarak işaretleme yapıyorlar.

AYT Edebiyat Dersi için Okunması Gereken Kitaplar

Öneri kitaplarının edebiyat dersinde size yardım etmesi dışında paragraf sorularında da çok işinize yarayacaktır. Okuyacağınız kitaplar sayesinde o dönem hakkında fikir sahibi olursunuz bu dönemi öğrenmenize yardımcı olur.

  • Bir Dinozor Anıları/Mine URGAN
  • Şiir Hikayeleri/Haluk ORAL
  • Nüktedan/Süleyman BULUT
  • Huzur/Ahmet Hamdi TANPINAR
  • Yalnız/Peyami SAFA
  • Fatih Harbiye/Peyami SAFA
  • Zübük/Aziz NESİN
  • Köy Enstitü Yılları/Talip APAYDIN
  • Ölmeye Yatmak/Adalet AĞOĞLU
  • Aylak Adam/Yusuf ATILGAN
  • Sakın Şaşırma/Orhan Veli

AYT Türk Dili ve Edebiyatı Kaç Soru?

AYT Edebiyat dersi 40 sorudan oluşan Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler - 1 testinin içerisinde yer almaktadır. Testin içerisinde 24 Edebiyat, 10 Tarih ve 6 Coğrafya sorusu yer almaktadır.

Tanzimat Kaç Soru?

2021 yılında Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı'ndan toplam 4 soru gelmiştir.

AYT Şiir Bilgisi Kaç Soru?

2021 yılında Şiir Bilgisi'nden toplam 2 soru gelmiştir.

AYT sınavında edebiyat netlerini artırmak için yapman gerekenleri senin için hazırladık. Eğer edebiyat dersi için özel ders almak istersen hemen Öğretmen Tercihim'e kayıt ol. Yüzlerce Edebiyat Öğretmeni'nden dilediğini seç. Hemen özel ders almaya başla.

Ayt Edebiyat sınavında hangi konular önemlidir?

Ayt Edebiyat sınavında, Türkçe dil ve edebiyatı, dilbilgisi ve anlatım gibi konular önemlidir. Bu konular, Türkçe derslerinde öğrenilen ve lise eğitiminin temel unsurlarından biri olan konulardır. Ayt Edebiyat sınavında, bu konuların yanı sıra dil ve edebiyatın tarihi, Türkçe'de yazım kuralları ve Türkçe dilinin yapısı gibi konular da sorulabilir.

Ayt Edebiyat sınavına nasıl hazırlanılır?

Ayt Edebiyat sınavına hazırlanmak için, öncelikle Türkçe dil ve edebiyatı, dilbilgisi ve anlatım gibi konuları iyice öğrenmelisiniz. Bu nedenle, lise Türkçe derslerinizi takip etmeniz ve öğrendiklerinizi sık sık tekrar etmeniz önemlidir. Ayrıca, ÖSYM tarafından yayınlanan Ayt Edebiyat örnek sınavlarına da çalışarak, sınav formatı ve soru tiplerine alışmanız faydalı olabilir.

Ayt Edebiyat sınavında neler sorulur?

Ayt Edebiyat sınavında, Türkçe dil ve edebiyatı, dilbilgisi ve anlatım gibi konuların yanı sıra dil ve edebiyatın tarihi, Türkçe'de yazım kuralları ve Türkçe dilinin yapısı gibi konular da sorulabilir. Bu konuların yanı sıra, sınavda çeşitli yazı türleri, yazım kuralları ve dilbilgisi konuları da sorulabilir. Örneğin, sınavda şiir, öykü, roman, oyun, deneme ve makale gibi yazı türlerinden örnekler verilerek, bu yazı türlerinin özellikleri ve yapısı hakkında sorular sorulabilir.

Ayt Edebiyat sınavı sonuçları ne zaman açıklanır ve nasıl öğrenilir?

Ayt Edebiyat sınavı sonuçları, Ayt sınavının diğer derslerinin sonuçlarıyla birlikte genellikle ağustos ayında açıklanır. Sonuçlar, ÖSYM tarafından resmi internet sitesinde ve üniversite ve yüksekokulların internet sitelerinde yayınlanır. Ayt sınavı sonuçlarını öğrenmek için, ÖSYM internet sitesine girerek sınavınızın sonuçlarını arayabilir veya üniversite ve yüksekokulların internet sitelerinden sınav sonuçlarını takip edebilirsiniz.

Bizi Paylaş

Yazı Yorumları

Yıldız
04-10-2021
AYT Edebiyat soru dağılımı için araştırmamda hep geçmiş yılların soru dağılım raporları verilmiş. Sizde son yılın verilerin buldum
Harun
04-10-2021
AYT Edebiyat Soru dağılımı için içerik ardağımda ilk siz çıktınız.
Faruk
04-10-2021
AYT Edebiyat konuları için detaylı bir içerik arıyordum. Tam da bunun gibi bir içerikti teşekkürler
Tarık
04-10-2021
AYT Edebiyat konularına çalışmak bir pdf arıyordum. Teşekkürler

AYT Eğitmenleri

Vural Eroğlu
Vural Eroğlu AYT MERSİN / YENİŞEHİR
Ders Ücreti:
300₺
İlk ders ücretsiz!
Burçin Demetgül
Burçin Demetgül AYT SAMSUN / ATAKUM
Ders Ücreti:
120₺ - 150₺
Burak Mat
Burak Mat AYT ORDU / FATSA
Ders Ücreti:
150₺ - 150₺
İlk ders ücretsiz!
HAYATIM KİMYA
HAYATIM KİMYA AYT MUĞLA / FETHİYE
Ders Ücreti:
100₺ - 150₺
Özlem
Özlem AYT İZMİR / ÇİĞLİ
Ders Ücreti:
200₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
Yeşim Sayar
Yeşim Sayar AYT ANKARA / KEÇİÖREN
Ders Ücreti:
300₺ - 300₺
İlk ders ücretsiz!
BURAKCAN KARADENİZ
BURAKCAN KARADENİZ AYT MALATYA / YEŞİLYURT
Ders Ücreti:
100₺ - 200₺
İlk ders ücretsiz!
Ersin ÖZER
Ersin ÖZER AYT MALATYA / YEŞİLYURT
Ders Ücreti:
200₺ - 300₺
İlk ders ücretsiz!
Loading...